Wij zouden niet zonder ze kunnen, al onze lieve partners. Liefdevol, staan altijd voor je klaar, wat wil je nog meer? Maar soms zijn partners niet zo heel handig om te hebben. Bijvoorbeeld bij het aanschaffen van wasbare luiers. In veel gezinnen die wasbare luiers gebruiken, is er in het begin vaak één partner die zijn hakken in het zand zet of heeft gezet. Daarom hebben wij van Wasbaar Wonderland, met een dikke knipoog, een ‘How to-guide’ geschreven voor het omgaan met De Partner die geen wasbare luiers wil. Een waarschuwing: neem dit stuk vooral met een korreltje zout, want er zijn gelukkig ook heel veel stellen waarin beide partners wasbare luiers geweldig vinden!
De ‘Maar waarom niet GEWOON doen?’-partner
Stel je voor: je bent zwanger van je eerste kindje en hebt heel fanatiek van alles opgezocht over de verzorging van je kindje. Ook de wasbare luiers zijn voorbij gekomen. Helemaal enthousiast vertel je je partner over de leuke printjes, de zachte stofjes en het feit dat het zo goed is voor de huid van je baby. Na jouw betoog, kijkt je partner je aan en zegt ‘Maar we kunnen toch ook GEWONE luiers gebruiken? Waarom zo moeilijk doen?’. Daar gaat je humeur! Maar hoe pak je dit nou aan? Je kan natuurlijk in tranen uitbarsten en vertellen dat het je echt zooo ontzettend leuk/handig/goed voor je kindje lijkt! Maar je kan ook de meer vriendelijke aanpak nemen. Als je puur feitelijk reageert op de vraag, kom je vaak een stuk verder. Picture even het volgende gesprek:
Partner: ‘Maar we kunnen toch ook GEWONE luiers gebruiken? Waarom zo moeilijk doen?
Jij: ‘Tja, als jij graag zo’n €1000,- extra in de container gooit omdat je wegwerpluiers wilt gebruiken, moet je dat vooral doen!’
Partner: ‘Wat?! €1000,-?!’
En daar is de opening waar je op zat te wachten! Gooi er hierna nog een korte uitleg in over inlegvelletjes, dat het niet nodig is om poep te schrapen en dat het eigenlijk net zo makkelijk is als wegwerpluiers en je hebt alle argumenten van tafel geveegd. De meeste mensen zijn erg rationeel, dus zolang je met een duidelijk onderbouwd verhaal komt, heb je je partner al snel achter je!
De ‘Dat is me veel te moeilijk’-partner
Dit type partner kom je vaak tegen in gezinnen waar al wegwerpluiers worden gebruikt. Mensen zijn gewoonte-dieren en als je ineens met iets anders komt, heb je kans dat iemand zijn hakken in het zand zet. Je partner is net gewend aan hoe je een luier verschoond en dan kom jij ineens met een idee om alles om te gaan gooien. De term ‘wasbare luiers’, roept vaak beelden op van moeilijke doeken en veiligheidsspelden. Daarom is het in dit geval handig om tegelijk met de gevreesde term ‘wasbaar’ ook een foto te laten zien. Doe dit vooral tegelijk, zodat er geen tijd is om in zijn of haar hoofd een beeld te vormen van vieze, witte doeken. Het allerbeste zou nog zijn, om direct een filmpje te laten zien over hoe wasbare luiers werken, bij voorkeur één waarin ook de voordelen van wasbare luiers genoemd worden, en daarna pas het idee pitchen. Op die manier ben je alles voor en heeft je partner een duidelijk beeld van wat wasbare luiers zijn, voordat hij of zij zijn hakken in het zand kan zetten.
Omdat mensen toch echt niet graag dingen die goed gaan veranderen, is deze partner het allerlastigst om over te halen. Want je hebt toch een goed systeem in huis, dat gewoon goed werkt? Benoem hierbij dan ook vooral alle praktische voordelen die wasbare luiers hebben.
Wil je partner echt niet meewerken? Dan is het misschien een idee om af te spreken dat jij wasbare luiers gebruikt en je partner wegwerp. Op die manier kan hij of zij zien hoe het werkt en dat het best meevalt. En uiteraard spreek je in dat geval wel af dat je partner ook degene is die om kwart voor 6 naar de winkel racet omdat de wegwerpluiers op zijn en er was vergeten om op tijd nieuwe te kopen ;-).
De Smetvrees-partner
Dit type partner is een lastige om aan de wasbare luiers te krijgen. Deze mensen zijn bang voor poep en zien direct een beeld voor zich van handen met poepvlekken en vieze bacteriën door het hele huis. Het zijn overigens vaak mensen die nog geen kinderen hebben (want, heel eerlijk, als je eenmaal kleine kinderen hebt, vind je helemaal niks meer vies ;-)). De enige manier waarop je deze partner kunt overhalen, is door te laten zien dat jullie per definitie met poep te maken zullen hebben, of je nou voor wasbaar of voor wegwerp kiest. Het voordeel van wasbare luiers, is dat de ontlasting in het toilet terechtkomt en er dus geen vuilniszakken vol poep-bacteriën in huis staan. Ook geven wasbare luiers veel minder stank dan wegwerp. Zowel wasbare als wegwerpluiers zijn gemaakt om in te poepen en helaas zal je daar als ouder niet aan ontkomen. 1 troost: het duurt maar een paar jaar, en kindjes in wasbare luiers zijn over het algemeen sneller zindelijk. Heb je toch weer een stukje sneller die vieze bacteriën het huis uit!
De ‘Wat jij wil, schat’- partner
Deze partner is eigenlijk het type dat we allemaal wel willen hebben. Als jij laat zien dat je de printjes van wasbare luiers zo lief vindt, wordt er geknikt en dat was het. Als jij begint over het gebruik van wasbare luiers, vraagt je partner iets over hoe het werkt en vindt daarna eigenlijk alles prima. Dit type partner hoef je niet over te halen, hij of zij vindt het namelijk heerlijk dat jij alle keuzes maakt betreft de baby. Of die luiers nou in de container of de wasmachine belanden, zal echt worst wezen. Zolang hij of zij niet teveel over dit soort zaken na hoeft te denken, is men allang tevreden. Het enige wat gevraagd wordt, is een duidelijke uitleg over hoe het werkt (het liefst in schema-vorm) en bij voorkeur dat alles klaarligt voor gebruik. Als je wilt dat deze partner blijft meewerken, help je hier dus mee. Verwacht niet teveel eigen initiatief (en laten we wel wezen: dat vinden wij ook helemaal niet altijd nodig als het over kinder-kwesties gaat ;-)) en overleg voor de vorm alles nog even. Waarschijnlijk zal je niet teveel tegengas krijgen, tenzij het heel duur of onnodig wordt.
De ‘Heb je al eens aan wasbare luiers gedacht?’ – partner
Ja, ze bestaan absoluut: de partner die komt met het idee om wasbare luiers te gebruiken, terwijl jij daar ook net over aan het denken was! Hulde! Het fijne hieraan is, dat je geen weerstand krijgt en dat je alles lekker samen kan uitzoeken. Het enige nadeel hieraan is dat je waarschijnlijk niet alle printjes zelf mag uitzoeken ;-).
Algemene tips
Mensen zijn praktisch ingesteld en niet iedereen is even gevoelig voor leuke printjes, zachte stofjes of hoe lief een luier zal staan. Verplaats je hier dus in en gooi ook vooral praktische argumenten voor de voeten. Bijvoorbeeld het feit dat het erg veel geld scheelt, het feit dat kinderen in wasbare luiers veel minder luieruitslag hebben en het feit dat het beter is voor het milieu en jullie container. Er zijn nog veel meer voordelen, die vindt je verderop op deze site.
En ten slotte: als je partner echt niet wil, dwing dan vooral niet, maar ga zelf wasbaar gebruiken en laat je partner wegwerp gebruiken. De grootste stimulans is dan nog wel dat je je partner de pakken wegwerpluiers laat kopen. Mocht dat vergeten zijn, dan ben jij toch wel zo lief om even uit te leggen hoe je een van de wasbare luiers gebruikt ;-).
© 2024 www.wasbaarwonderland.nl - Powered by Shoppagina.nl