Geen producten (0)

Handige tips vanuit de praktijk

Net zoals iedereen, liep ik in het begin van mijn wasbare-luier-carrière tegen bepaalde dingen aan. Zaken die ik nog niet goed had uitgedacht of waarin ik maar gewoon wat deed. In de 5 jaar dat ik wasbare luiers gebruikte, ben ik door schade en schande heel veel wijzer geworden. In deze blog deel ik dan ook graag een aantal tips met jullie. Gewoon, zodat jullie wellicht niet na jaren bedenken dat iets best wel wat makkelijker kan.

1) Houdt niet alleen rekening met hoeveel een luier absorbeert, maar ook hoe snel
Toen mijn jongste een maand of 3 was, ben ik begonnen met pocketluiers. Voor die tijd gebruikte ik alleen maar een tweedelig systeem, maar met twee kinderen in de luiers, ging ik toch ook eens verder kijken. Zo kwam ik bij de pocketluier. Tot mijn verbazing bleven deze maar lekken. Het maakte niet uit hoeveel boosters ik erin stopte, mijn dreumeszoon van 21 maanden was binnen een uur kletsnat. En dat terwijl de luier niet bepaald doorweekt was.

Dat was het moment dat ik een van de belangrijkste lessen leerde over wasbare luiers: de hoeveelheid absorberend materiaal maakt niet uit, als het materiaal niet snel genoeg absorbeert. Bij mijn pocketluiers moest het vocht eerst door het fleece heen zakken. Maar mijn zoontje plaste zoveel tegelijk, dat het vocht de luier al uit dreef, voordat het überhaupt door het fleece kon zakken.

Wat je hier tegen kan doen? Zorg dat je de absorberende stof direct tegen de billen hebt zitten. Op die manier kan het vocht niet gaan drijven en dat scheelt een heel stuk aan lekkage!

2) Gebruik je fleeceliners? Spoel deze dan uit boven het toilet, bij ontlasting
Voor mijn oudste gebruikte ik altijd inlegvellen die ik kon weggooien na gebruik. Maar toen mijn jongste geboren werd, bleek dat die erg gevoelig was en zelfs niet goed reageerde op de inlegvellen. Op dat moment zijn we overgestapt op fleeceliners. Ideaal, want de billen blijven droger aanvoelen. Maar, bij een flinke poepbroek kan het soms toch even vervelend zijn, helemaal tijdens de perioden dat de ontlasting niet heel makkelijk in de wc te gooien is. Mijn man kwam op den duur met het geniale idee om die fleeceliners gewoon uit te spoelen boven het toilet. Douchekop erop, fleeceliner in de wc hangen en spoelen maar. Geen geschraap met toiletpapier, maar gewoon makkelijk en schoon de ontlasting in het toilet krijgen.

Heb je nou geen douchekop die reikt tot boven het toilet? Ditzelfde idee werkt ook boven een emmer. Die emmer giet je vervolgens leeg in het toilet en je hebt alle ontlasting precies waar het hoort, namelijk in het riool.


3) Sommige kindjes zijn gewoon niet gemaakt voor luiers uit 1 stuk
Wij hebben hier thuis zoveel leuke All-in-Ones, pockets en All-in-Two luiers liggen. Geweldig leek het me: lekker makkelijk met aandoen en ze zijn zo leuk! Maar ik kwam er al snel achter dat sommige kindjes simpelweg niet gemaakt zijn voor luiers uit 1 stuk. Mijn zoontje plaste zo ontzettend veel tegelijk, dat hij dwars door alles wat niet tweedelig was heen plaste.

De gedachte is: het is toch gewoon een luier met absorberende stof? Dat is toch hetzelfde idee als een tweedelig systeem? Maar zo simpel is het niet. Het grote voordeel van een tweedelig systeem is dat het 2 barrières heeft tegen het vocht. Dus als het vocht de luier uitloopt, komt het in het overbroekje. In dit overbroekje zit voldoende stof van de luier zelf om al het vocht alsnog op te nemen. En doordat een tweedelige luier vaak ook over de heupjes loopt, heeft de luier simpelweg meer stof om het vocht te absorberen.

Gelukkig heb ik ook nog een dochter die minder plast, dus kan ik toch al die leuke All-in-Ones nog gewoon gebruiken! Want voor haar werken ze namelijk prima.


4) Combineer!
Ik begon mijn wasbare-luier-carrière met 1 merk waarvan ik zowel de luiers als de overbroekjes had. Het kwam toen nog niet in mijn op om te gaan combineren. Maar het grote voordeel van merken/stoffen combineren is dat je de perfecte luier voor jouw kindje kan maken. Plast je kindje veel tegelijk? Dan kan je een katoenen inlegger combineren met je bamboe luiers, zodat het vocht snel wordt opgenomen. Of heb je meer absorptie nodig? Dan is een inlegger van hennep/katoen ideaal. Het gaat allemaal om de juiste combinatie voor jouw kindje. Dus wees niet te bang om verschillende merken en stoffen te combineren!


5) Een dunne luier is niet alles!
Eén van de meest gehoorde opmerkingen door beginnende ouders is ‘ik wil graag een dunne luier die veel opneemt.’ Dit is hetzelfde als zeggen: ‘ik wil graag een groot huis met een lage hypotheek’ of ‘ik wil graag chips eten, zonder calorieën’. Bij wasbare luiers werkt het nou eenmaal zo dat de hoeveelheid stof bepaalt hoeveel een luier opneemt. Er zit wel wat verschil tussen opname van verschillende stoffen, maar in de basis komt het erop neer dat een dunne luier betekent dat je vaker moet verschonen.

Als je dan doorvraagt, willen de meeste ouders geen dik pakket om de billen van hun kindje, omdat ze dat zielig vinden. Dit is iets wat de meeste ouders die eenmaal zijn begonnen met wasbaar snel loslaten. Waarom? Omdat de term ‘dik pakket’ heel relatief is. In verhouding tot een wegwerpluier is wasbaar inderdaad dik. Maar als je een week wasbaar gebruikt, weet je niet meer beter. Staar je dus niet teveel blind op dat de luier dun moet zijn. Dikkere luiers zijn voor kindjes heel goed, omdat het de natuurlijke stand van de heupen bevordert. Hierdoor vinden kindjes het niet vervelend, alleen de ouders zien een probleem. Probeer dat los te laten en bedenk dat het alleen maar de reclames zijn die ons hebben verteld dat een luier dun moet zijn.

 

Meer tips lezen? Houd onze blog in de gaten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring. De vind je op http://www.wasbaarwonderland.nl/privacy.html