In deze rubriek laat ik elke twee weken een klant, volger of lezer aan het woord. Vandaag vertelt Martha over haar ervaring met wasbare luiers.
1) Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met wasbare luiers en wat dacht je toen?
Ik kom zelf uit een groot gezin en heb nog 3 jongere zussen. Mijn moeder gebruikte voor al haar kinderen oogjesluiers, heb haar nooit anders zien doen. Mijn jongste zus is 17 jaar jonger dus heb ik dat echt bewust meegemaakt, toen wist ik al dat ik zelf ook katoenen luiers ging gebruiken, het was voor mij niet meer dan logisch.
2) Hoe ging het bij je thuis toen je eenmaal had besloten dat je wasbaar wilde proberen? Ging je partner er makkelijk in mee?
Toen ik zwanger was van mijn eerste heb ik dat aangekaart bij mijn partner en hij vond het prima, zeker gezien het kostenplaatje. Na wat onderzoek, die toen veel makkelijker was dan nu, wilde ik voorgevormde luiers met een overbroekje. Want ik wilde wel katoen, maar wilde het wel anders doen dan mijn moeder.
3) Wat is het vreemdste/leukste/grappigste commentaar dat je iemand hebt horen geven op je luiers?
Het eerste echte commentaar dat ik kreeg was van een vriendin die mij waarschuwde voor de echte peuterpoep, dat ik dan wel genezen zou zijn. Ook toen dacht ik al, dat zien we dan wel weer, een ander kan dat toch niet voor jou invullen hoe je er dan in staat.
De rest van mijn familie keek helemaal niet vreemd op, vonden het blijkbaar wel bij me passen of hebben nooit anders horen zeggen.
4) Ken je veel mensen in je omgeving die ook wasbaar gebruiken? Hoe vind je dat?
Eerst kende ik niemand, later bleek een schoonzus van een schoonzus ook katoen te gebruiken, en nu met al die facebook groepen blijken er toch ook wat oud-schoolgenootjes ze te gebruiken.
5) Hoe gaat het bij jullie thuis in de praktijk met wasbare luiers? Hoe vaak was je? Waar bewaar je ze? Hoe verschoon je ze? Dat soort dingen.
In de afgelopen 7,5 jaar dat ik katoenen luiers gebruik, heb ik best wel een aantal dingen veranderd, soms uit gemak soms uit noodzaak. Eerst bewaarde ik de luiers heel klassiek in een luieremmer met water en biotex. Maar later, met 2 kinderen in de luiers, werd me dat te zwaar en bewaarde ik ze gewoon droog in de emmer, wat veel lichter in gewicht was. Ook voor de vlekken maakte het geen verschil. Toen spoelde ik de luiers ook nog met de hand uit in de wasbak, ook dat doe ik allang niet meer. Inmiddels bewaar ik ze nu in een grote waterdichte kussensloop van de action en heb ik helemaal geen emmer meer. Als het tijd is om te wassen gaan ze op een kort snel programma van mijn wasmachine van 20 minuten met een schep biotex. Daarna zet ik de hoofdwas aan op 60 graden: een katoen programma met goed gedoseerd wasmiddel. Dat hoofdwas programma met de dosering, is eigenlijk nooit veranderd, ik geloofde toen ook al niet in de mythe dat luiers delicate was waren en dat je maar heel weinig wasmiddel mocht doseren. Gelukkig maar, mijn kinderen hebben ook nooit luieruitslag gehad om die reden. Wel doseer ik nu bewuster de hoeveelheid en heb altijd schone luiers. Daarnaast gebruik ik gewoon (bijna altijd) de droger, heb te weinig ruimte om dat op te hangen.
6) Hoeveel luiers, overbroekjes en accessoires heb je inmiddels in huis?
Met inmiddels 4 kinderen heb ik in de loop van de jaren heel wat geprobeerd, gebruikt, nieuw en 2de hands gekocht en weer doorverkocht. Uiteindelijk gebruik ik nog de luiers die ik als eerste kocht, de Kakaloe luiers, al dan niet vermaakt en veel hersteld, met overbroekjes van Popolini en Mother Ease. Wel gebruik ik inmiddels ook Blümchen en Imse Vimse met heel veel plezier, en ook wat pockets/aio’s. Uiteindelijk gebruik ik nu ongeveer 30 luiers maat L/onesize, 12 overbroekjes en heel veel inleggers/oogjesluiers/hydrofielen. Dat is ruim genoeg om een week te luieren zonder te hoeven wassen met mijn 1 jarige.
Daarnaast heb ik in de kast ook nog 30 maatjes S en 30 maatjes M in de kast liggen die inmiddels niet meer passen. Ze blijven rustig liggen tot een van mijn broers of zussen ze willen gebruiken.
Al met al heb ik mijn hele investering er driedubbel uit, een groot deel van mijn luiers en enkele overbroekjes hebben 4 kinderen gedragen!
7) Hoe gaat dat bij de opvang? Wasbaar of wegwerp?
In de opvang geef ik mijn kinderen een wegwerp aan, wegwerpluiers zitten bij de prijs inbegrepen. Toen ik daar net begon was het overigens geen probleem voor de leidsters om een wasbare aan te doen in de ochtend. Maar de ene leidster spoelde de poepluier wel uit, de andere niet, toen heb ik besloten om toch een wegwerp aan te trekken voor die dagen. Beetje gemak zeg maar.
8) Ben je heel open over het feit dat je wasbare luiers gebruikt of vertel je er meestal niet over? En waarom?
Ik ben heel open over de wasbare luiers, en bijna iedereen weet het ook, maar ik verkondig het niet. Ik zal dus nooit mijn mening daarover opdringen.
9) Wat had jij absoluut anders gedaan als je nu weer overnieuw zou gaan beginnen?
Ik denk dat ik het nu precies hetzelfde zou doen. Ik koos toen voor de meest voordelige optie, en dat zou ik nu weer doen. Ik zou nu op een ander merk uit komen, en wel een duurder startbedrag hebben, aangezien die luiers toen wel echt heel voordelig waren, die zie ik nu nergens meer. Dat hogere bedrag zou denk ik wel een hogere drempel geweest zijn, en zou het misschien langer duren voor dat ik ze echt zou gaan kopen.
10) Wat is DE gouden tip die je zou willen meegeven aan iedereen die net begint?
Gewoon doen! Niet te moeilijk denken, vroeger deden ze niet anders.
Heel erg bedankt voor je bijdrage, Martha!
Wil jij ook je verhaal doen in deze rubriek? Stuur dan jouw antwoorden op bovenstaande vragen naar info@wasbaarwonderland.nl, met als onderwerp 'Mijn ervaring'
Ook je verhaal doen in deze rubriek? Mail dan jouw antwoorden op de vragen in deze blog naar info@wasbaarwonderland.nl, met als onderwerp 'Mijn ervaring'
© 2024 www.wasbaarwonderland.nl - Powered by Shoppagina.nl