Geen producten (0)

Wassen, wassen en nog eens wassen. Maar hoe dan?

Wassen is iets wat hier in huis veel wordt gedaan sinds er kinderen zijn. Als het niet de kleren met chocopasta-vlekken zijn, dan zijn het wel de t-shirts met spaghetti-vlekken (die op onverklaarbare wijze altijd op de rug zitten) en natuurlijk de luiers van de kinderen. Voordat ik kinderen had, had ik nog nooit nagedacht over het wassen van kleding. Daar had ik toch een wasmachine voor? Alles bij elkaar in de machine, een scheut wasmiddel en klaar was ik! Nooit last van vlekken die er niet uit gingen (want heel eerlijk: zo vies word je niet zonder kinderen) en ook nooit problemen met allergieën of eczeem door wasmiddel. Scheiden van was deed ik niet, want voor die paar kledingstukken, ging ik geen aparte machine aanzetten.

Enter Baby #1

En toen kwam baby nr 1! Je begint heel fanatiek alles met Neutral te wassen, ivm mogelijke allergieën en komt erachter dat daarmee de vlekken van borstvoedingsresten en babyspuug echt niet verdwijnen. Dus maar weer terug naar normaal wasmiddel, met het risico op allergische reacties. Die zijn hier gelukkig uitgebleven. Naast het wassen van kleding, had ik als beginnende wasbare-luier-mama nog een extra was-issue, want hoe moet je de luiers bewaren en wassen? Wij zijn een tijdje zoekende geweest, maar kwamen uit op onderstaand ritueel.

Om de luiers te bewaren, hebben wij op elke kinderkamer een simpele luieremmer, met een vuilniszak erin. Ik gebruik fleecevellen in de luiers, die de eventuele ontlasting opvangen waarna ik dat in het toilet gooi. Dit is een hele bewuste keuze, want doordat de ontlasting door het toilet gaat, heb ik nooit luierstank vanuit de vuilnisbak. Wij hebben het toilet naast het bad staan, waardoor ik makkelijk met de douchekop de ontlasting in het toilet kan spoelen. Ideaal! Niet iedereen doet dit overigens, want het is ook heel goed mogelijk om voor wegwerpvelletjes te kiezen. De luier zelf blijft relatief schoon door het gebruik van fleece- of inlegvellen en kan gewoon, zonder spoelen, in de luieremmer.
Zodra de luieremmers vol zijn (met 2 kinderen ongeveer om de 2 dagen), gooi ik de vuilniszakken leeg in de wasmachine. Op deze manier hoef ik niet met mijn handen aan vieze luiers te zitten en heb ik ook geen vieze luieremmer. Ik draai een spoelwasje met wat Biotex en daarna een hoofdwas op 40 graden met een normaal wasmiddel uit de supermarkt. De luiers komen weer mooi schoon uit de machine en na een tijdje aan de lijn, zijn ze weer klaar voor gebruik.


Misinformatie
Nu kan ik me voorstellen dat je denkt: 'Is het echt zo simpel? Ik hoor altijd verhalen over duur wasmiddel, uitslag en stinkende luiers.' Dat kan en heel eerlijk gezegd heb ik dat in het begin ook meegemaakt. Want ja, als beginnend wasbare-luier-mama ga je toch op zoek via Google. En daar vond ik verhalen over enge enzymen, optische bleekmiddelen en andere 'gevaarlijke' stoffen die je luiers zogenaamd aantasten. Er was gelukkig speciaal luierwasmiddel, wat slechts 4x zo duur is als het wasmiddel van de Lidl dat ik normaal gebruikte, maar ja, het moest maar... Volgens Google was het gelukkig erg belangrijk om maar een eetlepeltje van dat spul te gebruiken, omdat ik anders 'kans op residu' had. Vol goede moed ging ik aan de slag! Helaas... 3 maand later had ik een kind met uitslag, luiers die stonken en luiers die niet meer goed absorbeerden. En dat kwam, weet ik nu, door mijn 'goede' manier van luiers wassen.  Die schijnt namelijk helemaal niet zo goed te zijn als iedereen doet denken. Luierwasmiddelen (of, nog erger: zelfgemaakte 'wasmiddelen!') zijn lang niet altijd sterk genoeg om vuil te verwijderen uit de diepere vezels van de luier. Als je dan ook nog weinig doseert, blijft het vuil helemaal zitten. Het vuil bouwt zich op en uiteindelijk krijg je last van stinkende luiers die uitslag kunnen veroorzaken. Het goede nieuws: als je goed wast, heb je hier nooit last van!!


Wat is 'goed wassen'?

'Maar, wat is dan goed wassen?', was het eerste wat ik me afvroeg. Na een grondige stripbeurt van de luiers waarbij al het opgebouwde vuil uit de vezels verwijderd wordt, waren mijn 'schone' luiers weer echt helemaal schoon! Het water waarin ik de luiers gestript had, was zwart van het vuil dat het ‘luierwasmiddel’ niet uit de diepe vezels had gehaald, maar de luiers zelf waren weer heerlijk fris! Hierna ben ik gaan wassen volgens de methode van The Cloth Diaper Files. Dit houdt eigenlijk het volgende in:

- Draai een korte voorwas met een schepje Biotex. Zorg ervoor dat de voorwas centrifugeert aan het einde. Dit zorgt ervoor dat alle urineresten weggespoeld worden en je je hoofdwas begint in schoon water. Doe je dit niet, dan blijven de urineresten in het waswater hangen, waardoor het niet mogelijk is om je luiers schoon te krijgen.

- Draai een gewone was, met de juiste hoeveelheid wasmiddel. Let hierbij op de hardheid van je water en doseer naar wat er op het pak staat (en dat is echt veel meer dan 1 eetlepeltje).

Zo simpel is het! Sindsdien heb ik nooit meer stinkende luiers gehad. Het grote voordeel: alles kon weer gewoon met normaal wasmiddel gewassen worden en mijn maandelijkse waskosten vlogen omlaag!

Dus, wil je wasbare luiers gaan gebruiken of gebruik je die al, doe dan vooral niet te moeilijk met het wassen! Geloof niet alle verhalen die je op internet leest (behalve natuurlijk deze ;-)). Alle mythes die rondgaan zijn nooit wetenschappelijk onderbouwt. Zo kan je de enzymen wel weglaten uit het wasmiddel, maar het enige wat die doen, is het organisch materiaal (lees: de urine en ontlasting) afbreken. En dat lijkt mij toch niet geheel onverstandig, als je luiers wast!

In Amerika is een aantal jaren geleden een beweging gestart die op een wetenschappelijke manier is gaan kijken naar alle claims rondom het wassen van luiers. Deze Fluff Love University geeft duidelijk aan dat claims over enzymen, de gevoeligheid van bamboe en wasmiddelresidu simpelweg niet wetenschappelijk bewezen kunnen worden. Sterker nog: wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat er niks klopt van deze claims. Wees dus niet te bang om je luiers te behandelen als dat wat het is: gewoon heel vies wasgoed dat weer schoon moet worden.

Nog een kleine disclaimer aan het einde: wat wel goed is om te weten, is dat het kan zijn dat de garantie op luiers vervalt als je niet op de door de leverancier aangewezen manier wast. Hou altijd goed per luier de wasinstructies in de gaten, want dat kan wel belangrijk zijn in het geval van garantie. De wasmethode zoals ik die hier boven omschrijf is de methode die voor mij goed werkte, en die ook voor de meeste wasbare luiers prima zal werken, maar soms zit er een luier bij die net even een andere weving/stof/samenstelling heeft en die dus een andere manier van wassen nodig heeft. Dit staat gelukkig altijd op het aangehechte waslabel.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring. De vind je op http://www.wasbaarwonderland.nl/privacy.html